Címlap Hasznos Hasznos információk Ajánlás

Ajánlás

Ajánlások a szövőszékek használatához - szövési alapismeretek

Szövés előtt:


Időnként húzza meg a szövőszék csavarjait.

Ellenőrizze a nyüstöket:
- a szövés síkja legyen egyenes
- a szádnyílás legyen szabályos

Ha nem egyenes, állítson a felső ( nyüstkeretek feletti ) zsinórokon, ha nem szabályos és nem elég nagy, állítson az alsó ( lábító feletti) zsinórokon.
A zsinórok használat közben megnyúlnak, ezért kell állítani. Ha a zsinór elszakad, nézze meg a másikat, másolja le a felkötözést.
Akinek szövőszéke van, meg kell tanulnia a felkötözést is!

Egy gyakori hiba:  a szövetben hosszirányú bordázottság keletkezik.
Oka, hogy a két szádnyílás közül az egyik nagyobb mint a másik.
Állítson a zsinórokon: a kisebb szádnyílást adó nyüstkeret alsó zsinórján rövidítsen !Bekötözés:


5 cm-ként kötözze fel a láncfonalakat a húzóvászonra. Kezdje középen, utána egyet jobbra egyet balra... A kötegek - pászmák - szélső szálait keresztezze, így könnyebben kezdi a szövést.
Nem kell nagy erővel megfeszíteni, fontosabb, hogy egyenletes legyen ( mindig egy személy csinálja ).

Előkészületek:


Azzal kezdje, hogy megfeszíti a láncfonalakat. Ön bizonyára szót fogadott nekem és előző nap, mikor befejezte a szövést, meglazította a láncfonalakat. Ezzel kíméli a szövőszéket és a fonalakat is.Előszövés:

Bekötözés után először szőjön annyit, hogy a pászmák közötti rések eltűnjenek. Először lehet 2-3 kartonpapír csík, majd vastag rongy, majd fonal, amely a tervezett szövet anyagával megegyezik. Így az előszövet szélessége azonos lesz a tervezett szövettel.


Kezdés:


Nem kötelező szabály, hogy a szövet széle felvető fonalból legyen. Figyeljünk rá, hogy ne csak minőségben, de színben is illő legyen a szövethez. Az igényes munkákat szumákkal kezdje illetve fejezze be!
Olcsó rongyszőnyegek kezdését és befejezését megkönnyíti, szebbé, dúsabbá teszi a rojtot és nem lazul fel a széle a levételkor sem a következő módszerrel:
Mindkét szélén és a szövetben minél több helyen kössön össze 2-2 láncfonalat egy 15-20 cm-es fonallal ( azonos legyen a láncfonallal ).
A csomók egyenes vonalban sorakozzanak 3-5 cm-ként. A legelső vetülék fonal továbbcsúszását ez akadályozza meg. A szőnyeg elkészülte után ezt megismételjük. Levétel után a rojtba belekötjük ezeket is.


Szövés


Két fontos dolog van, amit teljesíteni kell ahhoz, hogy szép, eladható portéka szövődjön:
1.  A szövet szélességben keveset zsugorodjon a felvetett és bordába fűzött     szélességhez képest. Ha ez nem teljesül, rossz esetben annyira
„összemegy” a szőttes, hogy  a további szövést is megakadályozza.
2.  A szövetnek szép, egyenes széle legyen.
A kéziszövőnek meg kell értenie, hogy a vetülékfonal a szövetben
hullámvonalat ír le, ennek hossza 5-10 cm-el hosszabb, mint a szövet
szélessége!Ha nem ad a fonalnak többlet hosszúságot, akkor is hullámos lesz a fonal a szövetben, de a zsugorodás csúnyán összehúzza a szövetet! Ha már kezd összemenni a szövet, hiába feszíti meg a láncfonalakat, szövése még hamarabb „összeomlik” és tönkreteheti a szövőszéket is!

Hogy a zsugorodás ne húzza össze a szövetet, alkalmazza a helyes szövési szöget:


Szép, egyenes széle lesz a szövetnek, ha:
- alkalmazza a helyes szövési szöget
- kezével nem érinti a szélső láncfonalakat
( nem nyúl bele, nem üti meg, nem igazgatja )   
- nem sző többet 8 cm-nél, hanem gyakran előrehúzza a kész szövetet
- a vetüléket sarkosan húzza meg
- ne engedje, hogy más is beleszőjön a készülő szövetbe akár 1-2 szálat is


A szövés folyamata, a mozdulatok ritmusa:


Lépjen a pedálra és padlóig nyomja. A vetélő segítségével vesse át a fonalat a szádnyíláson. A vetélőt tegye maga elé, mert mindkét kezére szükség van a fonal „eligazításához”. Egyikkel csípje, szorítsa meg a szövet szélét az utolsó soroknál. A másikkal húzza meg a fonalat annyira, hogy a forduló szép sarkos legyen. Emelje a fonalat a borda felé, hogy a helyes szövési szöget beállítsa. Mindkét kezével engedje el a fonalat és a szőttest, engedje fel a lábítót. Vigyázat, nem fordítva! Egy kézzel fogja meg a bordát középen a jelnél, és húzza a szövetszélhez. Ekkor lépjen a másik pedálra, ezután verje, tömörítse a bordával a szövetet.


Eredményes, jó munkát kívánunk!