Címlap Rólunk szól

Rólunk szól

Riport

„Az Év Mestere 2004"

"Gondolkodtam sokat azon, hogy mutatnám be Lőrincz Pétert. Azt mondanám mondjuk, hogy szövő, vagy hogy a szövőszékek mestere, a szövők segítője. Magát úgy ajánlja: Lőrincz textiles műhely. Nem találtam meg azt a fogalmat, mely mindent elárulna róla.

Módosítás: (2012. május 03. csütörtök, 08:38)

Bővebben...

 

Cégünkről

Műhelyünk a 2006. évben több termékével elnyerte a
"Magyar Kézműves Remek" kitüntetést.A Hangya és a Hobbi szövőszékek és kétféle szövőkeret jogosan viselik e címet.Gondolatok a munkáinkról

 

"Nemrég felkerestem a svájci ARM szövőszék készítő céget. Megcsodáltam a sokféle méretben, felszereltséggel készülő egyszerű és bonyolult, kiváló minőségű szövőszéket. Ám a cégvezető elmondta, hogy a rendelések évek óta tartó csökkenése miatt a csőd felé sodródnak.
Vajon hogy van ez a világ más tájain és nálunk? Lapozgatom az amerikai ( Handwoven ), a skandináv ( Vav Magazin ) és európai ( Textil Forum ) kéziszövő folyóiratokat. Ezekbe pillantva csodás, színes világ, a kéziszövők alkotó-teremtő világa tárul elénk. Mintha az ipar- és népművészet, az egyéni alkotó képzelet és a takácsok ősi szaktudása szövődne össze színes szövetté.
Ugyanez az érzés ejt rabul, amikor a Hevesi Textiles Konferencia kiállítását végignézem vagy amikor augusztus 20-án a Mesterségek Ünnepén végigsétálok a kézművesek között.

Biztos, hogy a kéziszövők száma Magyarországon is csökken, de akik alkotnak azok szakmai, művészeti értékben növekednek, fejlődnek. Külön öröm számomra, hogy e szép színes szőttesbe mi is beleszőttük pici szálainkat: fonalainkat, felvetéseinket, szövőszékeinket.

Néhai tanítómesterem mondta: a jó előkészítés  -  fél szövés.
Műhelyünk tudatosan felvállalta, hogy a kéziszövőknek és vevőinknek segít vagy jó minőségben elvégzi a szövő-előkészítés szerteágazó, szép munkáját.

Jelenleg 30 féle fonalból készítünk felvetést vászonhoz, szövethez, szőnyeghez és kárpithoz, pamut és gyapjú, nyers és színes fonalból.

Szövőszékből is van választék.
A legkisebb 5-10 éves gyerekek méreteihez igazodik.

A “Hobbi” elnevezésű szövőszékünk 2 és 4 nyüstös változatban készül, sokféle szélességben és felszereltséggel, akár gyorsvetélős bordatokkal vagy szalagfelvetős lánchengerrel. Hobbi neve ellenére szinte minden szőhető vele: vászon, szövet, szőnyeg és kárpit ( vízszintesen! ).

4 nyüstös változatban ezerféleképp mintázható. Mindig 6 lábítóval építjük, sokan kérdezték miért? A modern szövőszék nagy újítása az oldallábító. Ez teszi lehetővé, hogy a nyüstbefűzéssel kialakított takácsminták szövésénél szétválasszuk az alapszövetet és a mintázás lábítását. A bal és jobb elnevezésű lábító lenyomásakor a vászon szövetet szőjük, a 4 mintázó lábító lenyomásakor a mintázó vetüléket szőjük a lépésminta szerint. A 6 lábítóval ( két csoport ) nem nehezebb, hanem egyszerűbb és könyebb a mintázás.

A “Profi” típusú szövőszékünket ajánlom szőnyegszövésre, ipari körülmények közé.

A kárpitszövőknek készítjük a “Gobelin” szövőállványt.
Talán ezen látható legjobban a hagyomány és a korszerűség ötvözése. A fonalak minősége és sűrűsége megfelel a régi kárpitoknak, de a szövés síkja nem függőleges, hanem ferde és így a szövő kényelmesen, derékfájás nélkül dolgozhat. A nyüstök, lábítók és a fonalfeszítés egyszerű, de erős és könnyen kezelhető. Megjegyzem , nincs új a Nap alatt: a Hevesi Textiles Konferencián 2000-ben Domonkos Ottó tanulmányaiban szerepel – fényképen is – ferde fonalsíkú tarisznyaszövő állvány.

Ezeken kívül műhelyünkben megrendelhető és megvásárolható szinte minden, ami a kéziszövéshez szükséges:
vetélő, szélfeszítő,  szövőkeret,  szövőállvány, orsózó-zsinórkészítő, motringoló, leverő villa, övszövő, felvető ráma, motolla, fonalnyüst, drótnyüst, borda és szövőanyagok: rongy és fonal - csak szőni kell!

Végszónak egy régi verset idézek, amelyet némelyik szövőszékbe is belevéstem:

Szőttes vagy magad is,

Hold fonja, Nap szövi,

Csillag álmodja

Életed fonalát.”

Lőrincz Péter

Módosítás: (2012. május 03. csütörtök, 08:48)