Címlap Hírek

Hírek

Csillaghegyi szövőtábor

 

2017-ben ősszel ismét megrendezésre kerülnek a

 

CSILLAGHEGYI SZÖVŐKURZUSOK

 

Helyszín:

 

Zsámboki Műhely – Óbuda, Csillaghegy – Budapest, Lehel u. 14.

(Plébánia 1. emeleti nagyterem,

ha szemben állsz az épületegyüttessel, a jobb kezed felőli szárny rácsos kapuján tudsz feljönni)

 

Időpontok: hétfőtől péntekig

 

október 30. – november 3.

november 6. – november 10.

november 13. – november 17.

 

A teljes felszerelést a pápai Lőrincz Textiles Műhely biztosítja:

12 db szövőszék, segédeszközök, alapanyagok.

 

Az egész napos szakmai irányítást Csapó Angéla végzi.

 

A részvételi költség 8.000,-Ft / fő / nap.

 

Az ár tartalmazza az eszközhasználatot, a fonalat, az elméleti és gyakorlati ismereteket, a helyszín bérleti díját.

 

Az ár nem tartalmaz szállást, étkezést, utazást, ezt mindenki egyénileg oldja meg.

A közelben (Mátyás Király utca) szinte minden rendelkezésre áll (étterem, pékség, pizzéria, zöldséges, cukrászda, gyros, kispiac stb).

A busz és a hév pár percnyi séta.

 

Az elkészült szőttesek hazavihetőek.

Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

 

Bővebb információ: Csapó Angéla 20/5344-697,

Jelentkezés írásban: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

Gördítsd tovább, ha a részletek is érdekelnek (tájékoztató és műhelyrend)!

 

 

 

Tájékoztató:

 

Célunk, hogy a rendkívül gazdag népi szőttes kultúránk néhány gyöngyszemén túl a takácsmesterek több évszázados tudásával is ismerkedjetek, és kitekintsetek más népek szőttes hagyományaira is.

Lehetőségeinkhez mérten szeretnénk, hogy minél több technikát, alapanyagot, struktúrát kipróbálhassatok, minél több tapasztalatot gyűjthessetek tulajdonságaikról, szőhetőségükről, alkalmazási területeikről. Célunk, hogy munkátok során mindig értelmes, praktikus, esztétikus tárgyakat készíthessetek.

Öt nap alatt nem lehet megtanulni szőni, csak módunk nyílik kipróbálni néhány felkínált dolgot, kóstolgathatjuk az előkészített felvetéseket, színeket, technikákat, ötleteket, javaslatokat stb.

 

A szövés egy komplex dolog, ha tudod hogy „miért, miből, mivel, hogyan” készüljön a tárgyad, a kivitelezés „csak” a hab a tortán. Ugyan látványos, de nem valósulhatna meg az előkészítő elméleti és gyakorlati munka nélkül. Tehát muszáj némi időt hagyni a tervezésre, átgondolásra is. Másrészt időt kell szánni az utómunkálatokra, eldolgozásokra, adjusztálásokra, kiegészítésekre is.

 

„Egy ember - egy nap - egy szövőszék „- ahogy Lőrincz Péter szokta mondani - mindenképpen igyekszünk ezt tartani.
Egy napra egy napi munkát tervezünk, nem többet, és mindig aznap be is fejezzük, nem hagyunk félbe semmit, hiszen másnap másvalaki ül a szövőszékbe.

Ha valaki szeretné maximálisan kihasználni a rendelkezésre álló időt, megteheti, de nem feltétlenül az a cél, hogy teljesen kifáradjunk, hiszen másnap is szeretnénk hasznosan tölteni a napot. Ha mindenképpen muszáj világot megváltva szőni (ha egész évben nem áll rendelkezésedre csak ez a pár nap) ezt is megértjük. Ebben az esetben kérjük, hogy felváltva osszuk be a napokat: egy erős, figyelemigényes nap (felvetés, technika, feladat) után legyen egy lazítós nap (felvetés, technika, feladat).

12 szövőszék áll rendelkezésünkre, és 8 ember dolgozik egy nap egyszerre. Tehát mindig van választék, és mindig van szabad szövőszék.
Ha valaki a tudáséhségét, kíváncsiságát kívánja csillapítani, és nem nagyobb horderejű darab elkészítésére vállalkozik, hanem minél többféle dolgot szeretne kipróbálni, akkor lehetőség van arra is, hogy az aznapra választott szövőszéken délelőtt dolgozzon, majd délután a szabad szövőszékek valamelyikébe átüljön. Ezt mindenképpen előzetesen egyeztetjük, együtt megbeszéljük.

Az első kérésünk, ami mindannyiunk számára fontos: ha bárkinek közbejön valami, és nem tud jönni, természetesen megértjük, mindig van ilyen; de kérjük jelezze azonnal, hogy a várólistáról lehetőséget kaphassanak mások is. Kérünk szépen mindenkit, legyünk tekintettel egymásra.

 

A szövőeszközök, alapanyagok biztosítottak, valamint a segédeszközök (olló, centi, gombostű, szedőtű, stb), de ha szeretnéd a sajátodat használni, hozhatod (saját fonású vagy festésű fonal, speciális saját kézre álló eszközök stb), ebben az esetben mindenképpen jelöld meg, hogy megismerd és megismerjük.
Ne hagyd otthon a nagy méretű négyzetrácsos füzetedet (pont ilyen legyen, tehát ne kicsi és ne sima pl), amibe mindent fel tudsz jegyezni, és későbbiekben jól használhatod az önálló munkád során, valamint egy vastag zoknit vagy tutyit.

Azért vagyunk, hogy segítsünk mindenkinek akár gyakorlati, akár elméleti kérdések merülnek fel. Bátran kérdezzetek, kérjetek segítséget, ha bármilyen bizonytalanság, vagy probléma van.Ami még technikailag fontos, a biztonsági, balesetvédelmi, tűzvédelmi előírásokat a helyszínen megjelentekkel ismertetjük, ezeket szem előtt tartjuk.Műhelyrend: Elnézést kérek, az elmúlt évek tapasztalatai miatt néhány részletet meg kell említenem.

Csoportban dolgozunk, tehát mindenkitől türelmet, toleranciát, és egymáshoz való alkalmazkodást szeretnék kérni. Ha bárki bizonytalan valamiben, elsősorban tőlem kérjen segítséget, ne a szomszédját zavarja meg. Igyekszem mindig mindenkihez mielőbb odaérni, de természetesen nem tudok egyszerre nyolc helyen lenni, tehát előre is kérem szépen a türelmeteket, ha várni kell rám.

Minden nap 9-19 óráig tart a műhelymunka, ebben az időben a rendelkezésetekre állunk.

Reményeink, és az eddigi gyakorlat szerint napi 10 óra aktív szövés elég tud lenni mindenkinek, nem kötelező kitölteni a teljes időt, bármikor előbb is lehet távozni.

Érkezés 8.30-9.00 óra között.

 

A napi beosztást együtt beszéljük meg reggel 9 órakor azokkal, akik megérkeztek, hogy elkezdhessék a munkát (12 szék 8 fő). Aki később érkezik, a maradékokból fog tudni választani).

Gyakran vannak egy napra érkezők is és ötnaposak is, így „harmonizálni” kell mindenki munkáját, tehát senki nem ül bele saját elhatározásra szövőszékbe. Ha valaki változtatni szeretne, azt elsősorban felém jelezze, ne másokat beszéljen rá vagy le felvetésekről.

 

Kezdésre nagyon szépen kérek mindenkit itt még egyszer, hogy mindenképpen érkezzen meg (legkésőbb 9 óra) a beosztások miatt, és lehetőség szerint egy napra egy napi munkát tervezve zárásig (19 óra) fejezze be a kivitelezést. Ha valaki megcsúszik időben természetesen megvárom, hogy befejezze, nem kell kapkodni, de ne az éjfélig szövés legyen a cél, hiszen másnap is szeretnénk minőségi munkát végezni.

 

Lehetőség van a korai kezdésre is, amit minden esetben kérek szépen jelezni, de ez csak abban az esetben működik, ha előző nap este mindenkiről tudjuk, hogy ki melyik felvetésben fog ülni másnap.

Tehát hétfőn senki nem tud reggel 7 órakor szőni, mivel minden héten új csoport indul. Szintén nem tud működni a korai kezdés, ha egynapos emberek jönnek, és nem vallották be előzetesen, hogy mire vágynak, tehát nem tudom előző este, a másnapi beosztást mindenkivel közölni, csak reggel 9 órakor.

Ebben kérem szépen a megértéseteket.

 

Természetesen nem kötelező végig szőni a napot, ha valaki előbb befejezi a kivitelezést, és van kedve maradni, lehet szakkönyveket olvasni, eredeti mustrákat, szövött tárgyakat kézbe venni, együtt elemezni, vagy elmélettel foglalkozni (felvetés tervezése, befűzés leolvasása, műhelyrajz készítése, stílusok, motívumok, szövéstechnikák összehasonlító elemzése, eldolgozások, utómunkálatok stb). Ami biztos, hogy nem fog működni: délutáni érkezéssel éjfélig szövés.

 

Ha valamit használunk (fonalat, eszközt, könyvet stb) mindig tegyük vissza a helyére, mivel mások is valószínűleg használni fogják akár velünk párhuzamosan majdnem egy időben.
Minden fonal jelölve van (számozással), így fontos, hogy megjegyezzük honnan vettük el, és mindig oda tegyük vissza orsózás után, tehát nincs saját részre felhalmozás, bespájzolás fonalból.

A keletkező maradékot a nap végén a maradékokhoz tesszük, amiből próbaszövéshez használhatunk.

Minden felvetés alkalmas valamire, néha sok mindenre, tehát ha valaki mégsem ülhet arra, amire nagyon szeretne, akkor próbálja meg kihozni a lehetőségeket egy másikból, ha lehet ne sértődötten álljunk a feladathoz, inkább izgalmas kihívásként kezeljük, hiszen így is fejleszthetjük kreativitásunkat.


Étkezés a műhely előterében kialakított "büfé" asztalon egyénileg, ki mikor éhes, vagy a környékbeli lehetőségeket kihasználva (fent felsorolva), tehát bent a műhelyben biztos nincs pl: kávéfogyasztás a nyers felvetés fölött.

 

 

Szövés iránt érdeklődők lesznek jelen, munka közben bent a műhelyben lehet beszélgetni a szövésről, vagy az épp aktuális munkafolyamatokról, de sokan figyelemigényes, számolásos technikákkal fognak dolgozni, tehát kérek szépen mindenkit, hogy a szövőszékekben ülve a szomszédot lehetőség szerint ne akarjuk szórakoztatni.

 

Lehetőség van megosztani a családi és egyéb élettörténeteket az étkezési szünetekben az előtérben, sütni, főzni, kertészkedni, sportról, egyéb témákról beszélgetni, életviteli tanácsokat adni stb. Amit szeretnék kérni, ha egy mód van rá, vallási és politikai nézeteinket ne itt vitassuk meg, vagy ne itt akarjunk valakit meggyőzni valamiről, amiben erősen hiszünk. Természetesen mindent és mindenkit tiszteletben tartunk, de ezeknek a témáknak itt nincs helye, a szövés miatt vagyunk jelen, ezt tart össze bennünket.

A Csillaghegyi szövőkurzusok nem nyitott látványműhelyként működnek, nem mesterség bemutatót tartunk az arra járóknak, betévedő érdeklődőknek.

Akik bejelentkeznek írásban, azok vannak jelen, "élmény szőni" jönnek, de mondhatni nagyon komoly és figyelemigényes munkát végeznek.

A műhelynek voltak, vannak és lesznek mindig vendégei, akik kíváncsiak arra, hogy mi is történik itt, vagy szőttek már velünk együtt, és szívesen jönnének be beszélgetni, kérdezni, kapcsolatot ápolni.

Ők előzetesen mindig jelzik felém látogatási szándékukat, és mindenkit lehetőség szerint mindig a késő délutáni, kora esti órákban próbálunk fogadni, hogy a ti munkátokat ne zavarjuk meg.

Ezt a ti érdeketekben szeretnénk a továbbiakban is fenntartani, ebben kérem a segítségeteket, megértéseteket.


Tehát szívesen látjuk a visszajárókat, az érdeklődőket, a gyönyörködni vágyó családtagokat, ismerősöket, de lehetőség szerint a nap vége felé, amikor kevésbé "zavarnak" (másrészt akkor már látnak is valamit az aznapi "termésből").

Kényes téma a fényképek és videofelvételek készítése. Bárki bármilyen okból bármelyik eszközt alkalmazni szeretné, kérem mindenképpen kérdezzen rá, hogy beleegyezését adja-e az érdekelt(ek).

 

Fonalvásárlás a harmadik hét utolsó napján péntek délután öt órától lesz, tehát a kurzusok részére biztosított fonalak maradékából ekkor lehet vásárolni, menet közben nem.

Lesznek megvásárolható eszközök (csónak, leverővilla, szedőtű stb), ezen túl ha valaki szeretne bármit rendelni a Lőrincz Textiles Műhelytől, azt kérjük e-mailben küldje el ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ), és ha jönnek föl a fiúk, akkor fel fogják hozni.

Ha valaki "csak" a Lőrincz Műhelytől megrendelt és itt átvehető anyagokért, eszközökért ugrik be, és nem tud este jönni, csak napközben, természetesen jöhet. Nagyon fogunk igyekezni, hogy minél halkabban és minél gyorsabban történjen meg az átadás-átvétel, az eddigi tapasztalatok alapján ez kb. 3 percet vesz el az életünkből.A felvetésekről és a szövőszékekről bővebben és részletesen a jelentkezőknek fogunk küldeni tájékoztatót.

 

Módosítás: (2017. október 26. csütörtök, 07:26)